marți, ianuarie 09, 2007

cată lin

De la povestea cu cata_lene care nu insemna Catalina ci "câta lene" am inceput sa ma intreb cine a mai inventat si numele asta Cătălin. Dupa o plimbare superficiala printre neuroni mi-am dat seama ca nu poate fi decat un cuvant romanesc. Nu-mi aduc aminte de vreun strain pe care sa-l cheme asa...mmm, ba da, pe o maicuta dintr-o telenovela argentiniana o chema chiar - sor Catalina-Dezamagire, dar in fine, o sa ignor betele din roate si o sa insist ca e nume romanesc si conform teoriei proprii vine de la "cată lin" adica "priveste cu blandete". Da, ca pe vremuri imi imaginez ca se puneau tot nume din asta bizare copiilor asa cum mai fac inca latinoamericanii cu Dolores (dureri), Esperanza (speranta), Piedad (mila) sau indienii de alta data cu "pana neagra" , "nor alb" sau mai stiu eu ce. Deci totul e posibil.
Dar totusi ca sa nu traiesc chiar asa in ignoranta si sa fac presupuneri anapoda incerc sa caut si pe net...aspetta un momento...
:( buuuuu! CATALINA / ECATERINA / CATALIN - de la "aikaterine", nume grec ce inseamna "pur". Dar nu toti expertii sunt de acord. Unii spun ca numele este derivat din cuvantul grec "katharos". Altii, ca se trage din numele lui Hecate, zeita greaca a magiei. O alta sursa posibila este "katerina", un cuvant grec pentru "tortura".
Dar pana la urma ce stiu ei, tot presupuneri fac, asa ca la fel de bine merge si varianta mea :D.