duminică, ianuarie 29, 2012

Lectia de istorie

Superquark este una dintre cele mai tari emisiuni pe care le-am vazut vreodata. Din ultimul episod am invatat o multime de lucruri si am sa ti le spun cu liniuta si de la capat ca poate ai vrea si tu sa le stii:

  • Coloseumul, Columna lui Traian, Templul lui Venus, amfiteatrul Flavio si Termele lui Tito au fost construite acolo unde odata se intindea Domus Aurea. Ce e Domus Aurea? Domus Aurea a fost grandioasa resedinta a imparatului roman Nerone, redescoperita in secolul al XV-lea, in perioada lui Leonardo Da Vinci, dar care nu a fost inca scoasa la lumina. Chiar in locul unde se afla Coloseumul acum exista un mare bazin ce facea parte din complexul Domus Aurea.
  • Coloseumul nu era doar locul unde se luptau gladiatorii ci putea fi inundat cu apa devenind astfel un loc de lupta intre ambarcatiuni.
  • Ludovic al XVI-lea, caruia ii placeau foarte mult chestiunile tehnice si bricolajul, a dat forma  finala   a ghilotinei care l-a decapitat.
  • Cand Michelangelo a pictat Capela Sixtina a trebuit sa stea intr-o singura pozitie (in picioare cu capul dat pe spate si cu mana ridicata) si de aceea, ulterior, i s-a stricat vederea in sensul ca putea citi numai ridicand foaia deaspura capului. Fresca, continand foarte multe nuduri, a fost considerata nepotrivita si  multe din ele au fost acoperite. Michelangelo a murit la varsta de 90 de ani iar,dupa 200 de ani cand o ruda l-a deshumat, corpul lui era conservat intr-o stare foarte buna si era recognoscibil.
  • De la Charle Magne am mostenit scrisul de mana (caligrafic), pe care il folosim acum, si scrierea de la calculator. Charle Magne insa nu stia sa scrie ci doar sa citeasca pentru ca in vremea accea (aproximativ 800 d.H.) scrisul era ca si pictura. Asa cum un pictor face un tablou iar criticii pot intelege si interpreta tabloul, asa existau si scriitori si persoane care stiau doar sa citeasca scrierea. In plus Charle Magne, fiind crestin,  pentru a urca pe tron pasea pe lespezi aduse de la Ierusalim de la Mormantul Sfant.
  • Qin Shi Huangdi, care a dat numele Chinei, a construit Marele Zid Chinezesc si si-a facut mormantul inconjurat de 8000 de soldati de teracota, era obsedat de nemurire. El a consultat numerosi alchimisti care i-au recomandat un tratament cu mercur pentru a-si prelungi viata. Mercurul, fiind toxic, i-a atacat in timp sistemul nervoz  si a devenit dintr-un mare imparat un nebun, murind la varsta de 50 de ani. De asemenea, se spune ca in grandiosul complex mortuar ar fi existat un rau imens de mercur lichid care inca nu a fost descoperit.
  • Egiptenii ne-au lasat piramidele si sarcofagele dar nu ne-au lasat nici o locuinta mareata din timpul vietii lor, semn ca pentru ei era mult mult mai importanta viata de apoi decat cea prezenta.