marți, martie 20, 2007

despre Marco Polo

Siropel, sa stii ca in sfarsit am descoperit care era faza cu Marco Polo si cu povestirile lui. Intalnisem in cateva carti referiri la acest Marco Polo dar prima data cand mi-am pus intrebarea ce e cu el a fost acum un an jumate cand imi cautam job. Firma de turism care m-a inviat la interviu se numea chiar Marco Polo si de aici mi-a venit ideea ca ar fi putut fi un nene care candva de mult a strabatut lumea in lung si in lat ca turist. Desigur ca nu am aprofundat - cum imi sta in fire - si abia acum am citit intamplator cate ceva.
Se pare ca Marco Polo avea vrea 17 ani cand a parasit Venetia impreuna cu tatal si unchiul indreptandu-se spre Persia si India. Asta se intampla prin secolul XII d.H. Ajunsi in Persia au auzit numai lucruri bune despre China de alta data si au hotarat sa se stabileasca acolo. Chiar in perioda asta China a fost invadata de popoarele din nord - mongoli sau ce erau ei -si la conducerea tarii a ajuns Hanul Kubilai. Pentru a putea controla Pekinul hanul a eliminat examenele de admitere in functii publice pentru a nu da ocazia chinezilor bine pregatiti sa acceada la conducere . In aceste conditii, castigandu-i increderea Marco Polo a ajuns la un moment dat sa fie guvernator al unei regiuni din marele imperiu.
Dupa aproape doua decenii el a fost trimis de Kubilai ( foarte tolerant in ceea ce priveste religii) sa duca un mesaj Papei de la Roma. Drumul de intoarcere a durat 3 ani, cu toate ca pana in Persia calatoria i-a fost asigurata de Han, si cand a ajuns in Venezia a aflat ca atat Papa cat si Kubilai murisera.
Normal ca ajuns acasa a inceput sa povesteasca despre civilizatia infloritoare din China unde strazile erau pavate, existau canale de scurgere de o parte si de alta, trasurile aveau 4 locuri, in case toti aveau apa calda, prostitutia era aproape incurajata si hanul avea sute de concubine...etc Toate povestirile lui insa nu erau luate in serios de venetieni care nu concepeau existenta unei civilizatii macar la fel de infloritoare ca cea europeana.
Si se pare ca Marco Polo a murit pe la 80 de ani si in momentul mortii ar fi fost indemnat ca macar atunci sa recunosca ca tot ce a povestit de-alungul vietii era pura inventie. Insa el a raspuns ca nu povestise nici macar jumate din cate vazuse acolo.