marți, iulie 18, 2006

Tim O'Brien

link

de citit

In facultate obisnuiam sa mai cumpar "Capitalul", mi se parea interesant pentru ca vorbea in aceeasi limba cu materiile noastre. Citeam mai ales pe tren la sfarsit de saptamana cand mergeam acasa si saream mereu peste partea cu SIF-urile care mi se parea tare plictisitoare. De cand am terminat facultatea n-am mai luat Capital decat o data si nu am avut rabdarea sa-l citesc. Am incercat sa traduc vreo 2 articole cum faceam la orele de italiana dar m-am plictisit repede si l-am indesat in birou iar dupa cateva luni l-am aruncat.
Acum m-am specializat pe citit "Descopera". Revista cu DVD face toti banii din punctul meu de vedere si o citesc din scoarta in scoarta. "National Geografic" insa nu mi se pare sa merite suta de mii, asta ar fi concluzia mea dupa ce mi-am luat un numar de curiozitate. Am citit un singur articol interesat restul mi s-au parut banele si plictisitoare. Dar poate am tras o concluzie pripita si pentru a o rectifica eventual mi-am luat ultimul numar la oferta cu alte 2 mai vechi. Nu prea stiu cand o sa ma timp sa le citesc pe toate (poate in concediu) avand in vedere ca am de citit si Descopera de luna asta, si numarul de azi din Atlas (dar asta din fericire se citeste repede ) si cartea mea despre Civilizatia Orientala. Of si pe Discovery Civilization cand ma mai uit? Noroc ca vorbesc mai mult despre Egipt si m-am cam saturat de Cleopatra si piramide.

Sonja Lamut
link

cum sa pun chenar pozelor in Photoshop

Ieri am invatat cum sa pun rama pozelor mele si cum sa le semnez. Nu e mare lucru dar pentru o nestiutoare ca mine in materie de photoshop parea complicat la prima vedere. Desi acum stiu ce pasi trebuie urmati, gratie unui coleg de work care a avut rabdare sa ma invete, vreau sa ma asigur ca voi putea face acest lucru si pe viitor. Cum fac?
Deschid photoshopul.
*sus in meniu: file- open- selectez poza -open
* in partea dreapta trebuie sa existe o fereastra (Layers, Channels,Paths) in care va aparea poza de pe ecran in miniatura in dreptul careia va fi scris- Background; pentru a putea lucra va trebui sa o transform in Layer dand dublu clik pe background; imi va aparea o fereastra New Layer si voi daOK fara sa modific nimic.
*urmatorul pas: - sus in meniu- image- canvas size (se poate alege latimea si lungimea ramei, eu am dat 16 cm width si 12 cm height); poza mea va avea acum un chenar in patratele.
*acum voi crea un Layer nou din menu- Layer- New - Layer -OK care va aparea si in fereastra mica desupra pozei mele in miniatura. Pentru a putea lucra in continuare va trebui sa aduc Layerul nou creat sub Layerul pozei mele in miniatura. Cum fac asta? Prin clik stanga apasat voi pune Layerul cu poza mea peste cel nou creat si voi elibera butonul mouse-ului cand imi apare manuta.
*Aflat sub Layerul cu poza mea noul Lyer trebuie selectat.
*Pentru a da culoare ramei voi merge cu mouseul in partea stanga si voi selecta Paint Booket Tool; tot in partea stanga pentru a alege culoarea voi selecta Color Picker; voi da clik mai apoi in chenarul in patratele.
*pentru a pune semnatura tot din partea stanga voi selecta "T-ul" si prin clik dreapta voi putea alege modul de scriere pe verticala sa orizontala; sus sub meniu imi vor aparea optiunile de scriere...aici nu mai insist ca e ca in word doar trebuie sa ma hotarasc unde sa dau clic pentru a-mi pune semnatura
*va trebui sa salvez noua imagine dar mai intai trebuie sa intru in menu-Layer- Flatten Image (jos) si apoi sa ma asigur ca in meniu- Image- Mode e selectat RGB Color (altfel poza nu poate fi pusa pe net sau trimisa pe ym)
* apoi din meniu - file- save as- format JPEG voi putea salva poza unde vreau