marți, iulie 20, 2010

Genute Burbaite



link

post-it pe volan

Siropel (mai stii cum iti spuneam eu la inceput!), astazi o sa te folosesc pe post de carnetel de notite. O sa-mi notez tot ce trebuie sa tin minte cand sunt la volan sau mai bine zis cam ce uit mereu sa fac:

- cand pornesc ridic incet ambreiajul pana se misca un pic si abia apoi accelerez, nu cum fac eu de obicei de zici ca tocmai am luat startul la curse.

- cand schimb in viteze superioare ridic de tot ambreiajul si apoi accelerez ca masina nu se opreste doar am testat si am timp suficient sa accelerez; daca continuu asa de fiecare data buburuza o sa tremure.

- cand ridic ambreiajul sa-l ridic incet ca nu ma grabeste nimeni si frana s-o pun usor si din timp nu brusc cum obisnuiesc eu (asta e riscant mai ales iarna)

- cand trec pe linia de tramvai nu accelerez in nici un caz si cand fac stanga incerc sa fac virajul cand mai larg si sa ma incadrez pe prima banda din stanga.

-cand din cauza traficului trebuie sa opresc in panta am doua posibilitati de a porni de pe loc:

*cand panta e acceptabila cu piciorul pe frana ridic usor ambreiajul pana tremura, iau piciorul incet de pe frana si masina poate ramane putin nemiscata pana accelerez usor (fra sa misc ambreiajul) si apoi ridic ambreiajul si in acelasi timp accelerez.

*cand panta e abrupta e indicat sa folosesc frana de mana: se accelereaza usor cu frana de mana trasa si cu ambreiajul apasat pana masina da semne ca vrea sa plece si abia atunci se ridica incet ampreiajul si se elibereaza frana de mana (varianta asta e un chin)

- sa nu uit ca oprirea intezisa (nici 5 minute) inseamna si stationare interzisa (nici mai mult de 5 minute) in schimb la stationare interzisa am voie sa opresc.

Si nu in ultimul rand sa nu-mi pese de aia din spate caci eu sunt prima si nu tre sa le acord nici o prioritate si cand semnalizez si ma asigur sa nu ezit sa ma bag.