marți, februarie 27, 2007

la petit in sat

In week-end am fost acasa si a venit si tataia de la tara sa ma vada, cu tot gerul de afara si cu tot piciorul lui anchilozat. Cred ca are vreo 86 de ani dar se tine bine, in batatura nu-i lipsesc pasarile, in casa e mereu curat iar mancare isi face aproape in fiecare zi. A venit la noi cu traista plina : 15 oua pentru mama, 15 oua pentru mine, 2 litri de rachiu si o gaina taiata de dimineata.

Tare s-a mai minunat de schimbarile de prin casa (nu mai fusese pe la noi de 3 ani) , de dracia asta -calculatorul- care stie sa faca de toate dupa cum i-am explicat eu si de filmuletele pe care i le-am aratat "Ma, ma, ce-au mai facut astia in chizda masi":D. Apoi din vorba in vorba am ajuns la frate-miu si la sfatul pe care il da de fiecare data: "Insoara-te tataie, ca daca ai trecut de 30 de ani s-a dus"...Ca sa-l salvez l-am invitat pe tataia sa ne povesteasca despre modul in care a cerut-o in casatorie pe mamaia in urma cu aproape 60 de ani. Mi-e greu sa redau cuvinte farmecul povestirii in limbajul taranesc dar o sa incerc. Tataia a avut mereu talent la povestit si fiecare detaliu se pastreaza nealterat in memoria lui, ca si cum ieri s-ar fi intamplat totul...

...Era o zi de vara si puneam sindrila pe casa nasii Mita. Nasa Mita pe atunci statea in sat chiar unde se afla acum casa lui "mos Ionica" - frac-su al mare a lu mata-mare -. Pe atunci mata-mare aveam cam 27 de ani si statea cu ai batrani si fratii ei, iar eu vinisim din aramata si aveam 25 de ani. In ziua aia nu stiu cum s-a facut ca nasii Mita i-a venit sa ma intrebi , cand bateam sindrila sus pe casa, daca n-am gand sa ma`nsor. Pe drept cuvant gni-era draga mata-mare, o stiam din sat si jucam la hora cu ea si cu alte fete si flacai de varsta noastra... ca atunci asa era tataie, la hora si la nunta se mai intalneau baietii si fetile din sat.

Si i-am zis..."Nasa, sa stii ca io daca ar hi sa ma`nsor as lua-o pe Anica asta, de langa mata" -"Pai ia-o Iordache daca-ti place, ce mai stai, ca-i fata buna". Zis si facut. O data plecata nasa am coborat repede de pe casa si m-am dus la Anica ...Statea colo pe prispa si lucra la un plovar, la andrele dealea. "Fa Anica, ai o cana de apa rece ca tare gni seti - zic eu ca sa-mi fac vorba cu ea ca numai seti nu-gmi era. "Am Iordache" si-mi aduce o cana de apa "Fa Anica, da frumos pulover mai lucrezi, pentru cini-l faci?" "Pentru Nenea, ma Iordache", " Si nu-mi faci si gmii unu" "Iti fac Iordache"...Beau eu cana cu apa, dar numai apa n-as fi baut atunci, si plec inapoi la nasa sa mai bat niste sindrila....

Bat eu ce bat si o vaz pe ma-sa ca hinea cu paine facuta la cupor la nus cine in sat. Atunci nu toata lumea avea cuptor de paine si se duceau femeili la cine avea sa-si coaca paine si colacii. Cobor iar dar dupa casa si-i zic " Bre, tzata Stratina vreu si eu sa-mi fac o vorba cu mata" "Zi Iordache" "Gnii-mi place di Anica si vreau sa ma insor cu ea, mata ci zici?" "De Iordache, ce sa zic, sa vorghiesc si eu cu asta batran, cu Nenea si daca si ea are sa vreie crez ca se face"...Da io crez ca ei vorghisera intre ei inainte de nu s-a gnirat ea diloc.

A doua zi, intr-o vineri crez ca era , tata gnieu (mos Anton) vroia sa se barghireasca - da si frate-gniu Brisca (di fapt io atunci ii ziceam Bica) se barghirea si trebuia sa ma barghiresc si eu -si a zis sa se duca pana`n drum sa mai imprumute un briceag de la mos Ionica. Termina Bica de barbierit, ma barghiresc si eu dar tata uita sa mai hina si ma duc dupa el. La mos Ionica nu era si-mi zice cineva ca l-a vazut intrand la tzata Stratina si atunci ma duc dupa el. Cand intru tata statea la masa la un pahar de tuica cu socrii si-i zic dar "Ce faci tata, nu mai hii sa te barghiresti?" "Eti m-am oprit la socri sa stau de vorba si ei is de acord sa va luati" gnia zis.

Cand ne-am intors mama zici " Duminca mergem Iordache si luam fata la noi" ca sa nu iasa vorbe in sat . Zis si facut. Duminica ne-am dus acasa la socri, tzata Stratina facuse placinte si adusese hin si ne-am pus cu totii la masa. Anica mea se imbracase si voia sa se duca la biserica dar n-au mai lasat-o si i-a zis tata "Stai Anica pe scaun colea si nu te mai du la biserica ca tre sa vorghim". Si a vorghit tata, cu mama si cu socri pana seara tarziu si inainte sa plecam mama a apucat doua perni din pat si o plapuma si a zis " Anica hini cu noi, n-o mai lasam aici sa iasa vorbe in sat s-o sa zica lumea de rau" si asa m-am luat eu cu Anica.

Marie-Antoinette

Aseara am vazut Marie-Antoinette si mi s-a parut copiat dupa "Lady Oscar " numai ca draga mea Oscar lipsea.