duminică, iunie 07, 2009

viata la tara

"- Mamaaa, unde gasesc si eu o patura?"Mama e pe afara, nu stiu ce tot face si-mi raspunde "Vezi acolo, jos, in sifonier". Nu scotocesc prea mult si descopar patura mea, la care am renuntat de curand, mai greu e sa o scot ca e intepenita printre cuverturi lucrate de mamaia la razboi. Aia verde imi e tare draga caci patul din casa de la televizor era mereu acoperit cu ea in timpul zilei. Pana la urma reusesc s-o trag afara lasand mare taraboi in sifonier dar nu-mi pasa si inchid usa. Cu patura si cartea in mana ies din casa si ma duc la tataia in bucatarioara sa-i fur o perna si apoi, mai asa mai asa, imi intind patul de vara pe iarba din gradina. Soarele mangaie, pasarelele canta, vita de vie fosneste iar eu citesc. Citesc de vreo ora, tataia s-a pus in pat la televizor iar mama a intrat in casa sa savureze un somn de dupamiaza, unul dulce ca la tara. In spatele meu parca se aude poarta si cativa pasi lenesi si greoi de starlici si apoi  apare si tanti Maritica cu o farfurie impachetata in ziar "-Saru`-mana", i-i zic "-Sa traiesti, v-am adus niste branza cu smantana" imi raspunde ea razand si trece mai departe spre cartierul general, unde tataia o intampina cu voie buna. Mai am doar o pagina jumate de citit si, desi e soare,  a inceput sa ploua binisor asa ca strang la repezeala si pornesc in graba la adapost. Tanti Maritica imi da instructiuni cum sa strang patura in timp ce tataia-mi zice sa le las asa, aruncate in pat, ca n-are nimica. Hotarasc sa-mi termin cartea dar nu prea pot, tanti Maritica incepe iar sa-mi povesteasca cum a cazut baba ..." da tare mah, am crezut ca gata a murit, i-am suflat in gura, am zgaltait-o si-am strigat la ea mamica, mamica, scoala-te mamica, ce mai, i se dadusera si ochii peste cap, am strigat la Gina sa aduca lumanarea, femei batrana sa moara asa fara lumanare, dar Gina mea in loc s-o aduca alerga pe drum, ii frica ...dar vezi c-a mai avut zile si si-a rehenit ghine, vaz".
Dupa ce a plecat si ploaia s-a oprit ies cu tataia la poarta si nu trece mult si apare si tanti Neacsa (eu ii ziceam Neasca cand eram mica) si incepe sa ne povesteasca ca nu mai poate sa-ti faca soba la ea acolo anul asta " Baietii astia au o gramada de cheltuiei ca au facut camera aia si gardul asta si inca e neterminat" "Da maine mi-a zis ala ca hine sa-mi dreaga colo la sobele alea din casa, tre sa hie ca doara nu mi le-o lasa asa neterminate".
Cum necum, tataia a zis ca se duce sa cumpere o cocacola din aia, de la Brutar, si ma lasa singura cu tanti Neacsa pe banca, care incepe sa-mi povesteasca ca nu prea mai aude bine daca e galagie in jur  "am avut vreo 2 atacuri de inima dar multumita lui D-zeu pot sa-mi misc mainile si chicioarele. De asta nu mai auz ghine si nici mancare nu mai tiu minte sa fac, face Mirela. Ghiata tata Anica, D-zeu s-o ierte, ea m-a invatat sa fac mancare. Ce femeie era, buna tare, harnica si respectuoasa, mereu imi zicea - Daca auzi mama de cineva ceva, tu sa nu spui, sa nu spui la nighirica - asa era ea. Si atunci cand am cazut eu prima data, parc-o vaz aici la poarta, se uita la mine si plangea saraca."
Apare si tataia cu o sticla mare de American Cola si tanti Neacsa-i zice "da ce-ai luat bre din asta ca asta-i periculoasa, mai ghine luai din aia galbena ca-i mai buna.".Dar tataia zice "nu ca asta-i din aia buna, m-a si intrebat Stanica de care vreau la 25 sau la 35 si am zis din aia la 35 ca daca-i mai scumpa e mai buna".
Ma duc sa-mi iau aparatul de fotografiat, nu mai tine, am vazut o gramada de buruieni dragute pe marginea drumului. Prima data florilea astea trei de musetel, dar nici astea galbene nu-s urate, mmm, dar stai ca mai incolo sunt unele cu gard in spate, a si uite un plastic rotund pe jos cu o mana pe el, pare de la o sticla  si s-ar potrivi numai bine infipt in buturuga aia de sub nuc...