luni, februarie 12, 2007

cel mai bun prieten

Facciamo pipì insieme?

in viaggio con il mio migliore amico


vacanta GRI

Desi la prima vedere spitalul pare ultimul loc in care cineva si-ai dori sa stea fie si pentru cateva clipe, cred ca atmosfera e placuta daca stii cum sa o privesti . Coridoarele sunt lungi si strimte si auzi tocurile pantofilor lovindu-se sec de pereti, prin usile intredeschise zaresti pijamale barbatesti indungate, asistentele lenese se plimba de colo-colo cu carucioarele pline de seringi, pansamente, pliculete cu pastile si sticle albastrui, o infirmiera duce plosca la WC, o bolnava in capot, cu perfuzia in mana, isi taraste incet papucii pe gresia rece. Peste tot miroase a "doftorii" iar in saloane te izbeste mirosul puternic de clor al lenjeriilor albe ce ascund timid saltelele murdare.


Desi orele de vizita s-au dus de mult vezi paznici care-ti deschid larg usile dupa ce le-ai strecurat in buzunar o bancnota mototolita. E seara, e liniste si totusi in saloane se barfeste si se rade soptit. Victimele sunt ori colegii de servici, ori rudele, ori personalul medical care nu mai stie cum sa-ti ceara bani pentru orice serviciu mic care tine pana la urma de datoria lor.


Se infiripa imediat o legatura aproape intima intre persoanele din salon care insa se destrama pentru totdeauna cand medicul pune parafa de externare pe bilet. Se spun povesti adevarate, se impart experiente de cele mai multe ori legate de boala si apare o grija dezinteresata si reciproca intre pacienti . "Nu mai mancati banane ca va constipa! Vreti sa va imprumut telefonul sa sunati acasa? De ce nu-i spuneti asistentei sa va faca un calmant?Vreti sa o chem eu?"


Aici, in lumea asta gri, te cufunzi in linistea uitarii iar minutele trec din ce in ce mai greu. Nu mai stii cate zile au trecut de cand n-ai mai respirat aer proaspat, de cand n-ai mai vazut lumina soarelui, de cand n-ai mai auzit masinile trecand sau de cand n-ai mai urmarit un film la televizor... Totul se invarte intr-o lumea minuscula, cateva saloane, cateva holuri, cateva alei ...printre oameni care vin si se duc din ora in ora, din zi in zi...


In fiecare dimineata e vizita medicala ( mai putin in weekend-uri), singura care te scoate un pic din noua rutina zilnica. Parca te cuprind emotiile cand vezi medicul intrand cu asistentii dupa el. Distant, se uita la tine si la fisa medicala. "Tu pleci azi, esti bine!" "Tie tre` sa-ti mai facem niste investigatii" "Cum, nu te-ai ridicat inca din pat ?" Bangui ceva si taci, astepti sa treaca vizita si o noua zi...Poate va fi mai bine!