vineri, octombrie 13, 2006

superior vs inferior

Gusturile nu se comenteaza, spun unii, fiecare vede frumosul si uratul in felul lui. Altii spun insa ca ele se pot cultiva cu timpul si fiecare din noi trebuie sa incerce sa-si imbunataseasca gusturile. Fie ca e vorba de imbracaminte, muzica, desen, filme mereu am impresia ca cei din jur au gusturi rafinate iar eu nu am deloc si poate ca nu ma duce mintea sa-mi placa ceva care sa aibe cu adevarat valoare. Omenii care ma inconjoara prefera filmele ciudate pe care eu nu le inteleg, asculta muzici sofisticate care pe mine ma plictiseste (si aici trebuie sa dau neaparat niste exemple : Pink Floyd, U2, Placebo, Smokie, A-ha, Phoenix), imbraca toale si accesorii bizare, tipatoare si elegante in acelasi timp si folosesc multe englezisme in vorbirea curenta. Toate astea ma fac sa-i vad superiori mie, ca si cum ar face parte cu totii dintr-o alta lume unde eu nu am acces. ...Ca tot vorbeam de superiori am vazut un film cu Fantozzi care, saracul, pentru ca il luau toti colegii peste picior, s-a dus si el la psiholog sa-si vindece complexul de inferioritate iar dupa ce a discutat cu doctorul acesta i-a spus "caro Fantozzi", tu nu suferi de un complex de inferioritate tu esti inferior :D!...
M-as contrazice singura daca as spune ca pana la urma preferintele unui om nu au legatura cu caracterul bun sau rau, si totusi am intalnit manelisti mult mai de treaba, mai prietenosi si mai generosi decat cei cu gusturi rafinate, la fel si telenoveliste mai sufletiste decat clubaritele sau intelectuale, persoane cu limbaj nepotrivit mai de apreciat decat cele ce se ascund in spatele cuvintelor alese... Poate e doar o falsa impresie ca unii oameni ar fi superiori altora doar pentru ca au alte defecte si alte calitatii sau alte preferinte ...si totusi e omenesc sa-i judecam pe cei din jur prin prisma subiectivitatii noastre si sa-i categorisim raportandu-ne la ceea ce credem despre noi.

Un comentariu:

Andrei Scripca spunea...

"e omenesc sa-i judecam pe cei din jur prin prisma subiectivitatii noastre si sa-i categorisim raportandu-ne la ceea ce credem despre noi" - corect! Si totusi diferenta dintre superior si inferior data de gusturi este accentuata in mintea mea pe zi ce trece: oricand vad lanturi cu 50 cent atarnate de haine jegoase, mercedesuri luxoase cu manele la maxim sau blue jeans cu sacou d la versace.
PS: inferior si superior sunt cuvinte pe care un superior le rosteste unui inferior ori de cate ori vrea sa se dea mare. Cine nu intelege sa ma sune pe mobil ca vreau minute:)