duminică, octombrie 18, 2009

ECO

Sambata si duminica dimineata dupa ce ma trezesc fac ce fac si tot la emisiuni gen viata satului ajung sa ma uit. Imi place sa ascult intreprinzatorii agricoli cum isi prezinta afacerile, fermele, culturile de cereale, podgoriile de struguri. Imi place muzica aia care insoteste imaginea campului si cum se plimba ei pe acolo si se lauda cu soiurile lor bune.

Azi de exemplu pe Raiuno am vazut o ferma de porci cu pete negre si spre mirarea mea toata ferma era o dumbrava cu locuri de balacit in noroi, locuri de mancat si de dormit si de umblat hai hui... si faza tare...ai fi zis ca erau cirezi de vaci sau herghelii de cai salbatici si nu porci sedentari cum ii stiam eu. Apoi am vizitat virtual o ferma de capre si erau acolo o multime de caprite, cu blanita de toate culorile si modelele, toate vesele si jucause. Si mica ferma apartinea unei tipe venita cu mult timp in urma din America in Italia sa studieze arta dar care si-a dat seama la timp ca adevarata ei pasiune erau animalele si in special capritele. Si asa a lasat totul balta si si-a facut o mica ferma la tara si s-a stabilit definitiv in Italia.

Si eu ma gandesc asa cat de fericita as fi sa am si eu ferma mea de care sa aiba grija altii iar eu sa ma joc in fiecare zi cu capritele si iedutii. Si dimineata cand ma scol sa cante cocosul si sa-mi mananc fulgii cu lapte de caprita la masuta din gradina in miros de flori de vara. Si sa am tot felul de pomi fructiferi sa pot face dulceturi fara conservanti si sa mananc doar legume netrate din gradina.

E chiar un pacat sa fim aproape obligati sa consumam alimente cu tot felul de adaosuri si toxine din import sau romanesti cand mai ales noi putem produce si comercializa produse naturale. Eu daca as avea bani si as fi femeie de afaceri m-as apuca sa fac niste supermarketuri alimentare cu program pana la ora 22:00  numai pentru produse 100% naturale cumparate in special de la tarani si asociatii satesti. As crea o structura care sa se ocupe de verificari, analize si control de conformitate si de ambalare si depozitare adecvata. Apoi as incepe o campanie de promovare a produselor BIO si de informare a modului in care produsele cu aditivi pot dauna sanatatii.

2 comentarii:

Marius spunea...

Agricultura "eco" e deja o industrie profitabila. Problema e ca pur si simplu nu poate da la fel de mult randament ca culturile obtinute din plante modificate genetic si/sau cele in care se foloseste ingrasamant chimic. Asta inseamna ca, pe terenul arabil existent, nu se pot obtine la fel de multe roade pe cai traditionale.

Nu ca ar fi in sine o idee rea: daca n-ar mai fi asa multa mancare, poate s-ar mai imputina si populatia asta. In plus, am avea si rosii mai gustoase ca beneficiu. :)

ilisim spunea...

Si totusi la noi taranii dau laptele la porci, pepeni si struguri la groapa de gunoi iar noi bem apa cu urme de lapte praf si mancam struguri de "plastic". Plus ca acceptam "E" uri etichetate care respecta normele igienico sanitare si in schimb nu acceptam produsul proaspat de la taran ca nu-i etichetat si ambalat corespunzator.
Nu zic ca in pietele nostre nu se mai gasesc produse naturale doar ca eu nu pot sa dau dimineata pe la piata si-mi trebuie un supermarket eco deschis pana seara tarziu. :P